Hlavní navigace

Mediaresearch: Češi se obávají kyberzločinu, ale nechrání mobilní zařízení

20. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © babimu - Fotolia.com
Průzkum odhalil rostoucí obavu českých internetových uživatelů z kybernetických útoků, ovšem zároveň s nízkým povědomím o ohrožení mobilních zařízení a jejich nedostatečné ochraně.

Společnost Intel nechala u agentury Mediaresearch provést  průzkum mezi více než tisíci českými uživateli internetu ohledně jejich zkušeností s kybernetickými útoky.

Výsledky ukázaly, že se 73 % respondentů cítí být ohroženo stupňujícími se vlnami kyberzločinu. Téměř tři čtvrtiny (74 %) účastníků průzkumu obdržely během posledního roku alespoň jeden e-mail s podvodným obsahem.

Mezi skupiny obyvatel, které respondenti vnímají jako nejvíce ohrožené kybernetickými útoky, se řadí senioři a uživatelé s nižší počítačovou gramotností.

Lidé však obecně podle respondentů snadněji naletí, protože podvodné e-maily ve srovnání s minulostí vnímají jako věrohodnější.

Sedm z deseti odstraňovalo škodlivý software

Podle 86 % respondentů podvodných mailů zcela jistě v tomto roce přibylo. Bez ohledu na jejich podobu a obsah, mají v zásadě jen jeden cíl: přimět adresáta, aby otevřel přílohu či vyplnil citlivé údaje o své osobě. Výsledkem je poté zavirovaný počítač, ztráta dat či zmizení peněz z účtu,“ uvedl Martin Vařbuchta, manažer společnosti Intel.

O tom, že odcizení identity či phishing nejsou jen plané hrozby, vypovídá, že u 9 % z dotazovaných v průzkumu došlo k zneužití dat, u 3 % k odcizení identity a 1 % již zažilo oboje.

Obdobně 11 % dotázaných Čechů má blízkou zkušenost s kyberšikanou, ať už osobně (5,6 %) či u nejbližších rodinných příslušníků včetně dětí (5,4 %).

Ve výčtu rizik dominuje zavlečení viru či škodlivého softwaru, tzv. malwaru, do počítače: odstraňovat je u stolního počítače již muselo 71,4 % respondentů, u notebooku 46,3 %.

U mobilních a snadněji přenositelných zařízení zase roste pravděpodobnost ztráty či krádeže: o chytrý mobilní telefon tak podle průzkumu již přišel každý pátý Čech (22,3 %).

Nepřipraveni na mobilní malware

Mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony a tablety, podle Intelu aktuálně představují nejslabší článek stále důmyslnějších útoků na síti.

Uživatelé s nimi mohou dělat většinu věcí jako na stolních počítačích či noteboocích, ale jejich ochrana je na mnohem nižší úrovni.

Zatímco u domácích počítačů a notebooků se nasazení antivirových programů pohybuje na úrovní 90 %, tablety jsou antivirem chráněny ani ne ze dvou třetin (62 %). Antivir je pak aktivní jen u 40 % chytrých telefonů,“ uvedl Martin Vařbuchta.

Z hlediska šíření malwaru považuje podstatně více respondentů domácí počítače za zranitelnější (36,1 %) než chytré telefony (25,5 %) či tablety (14,6 %).

Poměr odpovědí je důkazem, že lidé si obecně nejsou vědomi vyšší hrozby vycházející z nezabezpečených mobilů a tabletů.

Větší zranitelnost mobilů a tabletů je zřejmá i z odpovědí v průzkumu, z něhož vyplývá, že uživatelé v některých aktivitách využívají přenositelnější zařízení ve srovnatelné míře jako klasické počítače.

Týkat se to má zejména přistupování k sociálním sítím, kde je tablet i mobil plnohodnotným médiem a kde je k tomu používá zhruba šest z deseti uživatelů.

Chytrý mobilní telefon nezaostává ani v hledisku schraňování PIN či dalších identifikátorů a přístupových hesel. Mobilní zařízení se dosud plně neprosadila ve využívání elektronického bankovnictví, kde je využívá přibližně jen každý pátý uživatel.

Graf – Používání zařízení pro přístup k citlivým datům

Zdroj: Intel

Channelworld_ozveny


Průzkum provedla agentura Mediaresearch formou CAWI - dotazování v on-line dotazníku - mezi 1006 uživateli internetu.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?