Hlavní navigace

Intel v Praze představil svou vizi moderního pracoviště

27. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Na konferenci Intelu se mohli zákazníci seznámit s moderními technologiemi, které mají přinést úsporu nákladů a zvýšit interaktivitu a proaktivitu pracovišť. Intel nastínil svou vizi bezdrátové budoucnosti a prezentoval závěry průzkumu mezi řediteli IT ze zemí Visegrádské čtyřky.

Společnost Intel uspořádala dne 26. 3. 2015 v Praze setkání s názvem Víte, kam směřuje vaše kancelář? Na konferenci, na kterou přijalo pozvání více než sto zástupců zákazníků společnosti, Intel představil koncepty a řešení pro moderní pracoviště, využívající například bezdrátové technologie umožněné novými procesory s technologií vPro.

Intel zde také prezentoval výsledky nedávno provedeného průzkumu, který se zaměřil na návyky zaměstnanců a přístup firem k IT.

Most mezi IT a zaměstnanci

Evžen Pavlovský zahájil prezentaci širším pohledem na současné trendy, které jsou ve znamení prolínání pracovního a soukromého života zaměstnanců, rostoucím počtem zařízení, které používají (celkem 60 % používá tři a více) a pokusů přemostit propast mezi prioritami zaměstnanců a IT oddělení.

Intel se podle Pavlovského pokouší tento pomyslný most vybudovat prostřednictvím nových technologií, které přinesou vyšší míru interaktivity na pracovišti a s ní i úsporu času (jako příklad byl uveden firemní systém, který najde volnou konferenční místnost a připraví ji k použití dříve, než do ní zaměstnanci dojdou), které odstraní nutnost zadávat hesla (pomocí biometrické autentizace), které odstraní dráty, a které budou proaktivní.

Nonstop běžící počítač stojí přes 4 tisíce ročně

Výsledky průzkumu (souhrn najdete níže v infografice) prezentoval Petr UlvrVýsledky průzkumu (souhrn najdete níže v infografice) prezentoval Petr Ulvr. Podle zjištěných údajů dochází v řadě firem ke zbytečnému plýtvání zdroji, a to i z tak banálních důvodů, jako je nevypínání počítačů. V České republice zůstávají počítače neustále zapnuté v 36 % firem.

Z těchto firem uvedlo jen 17 %, že je tomu tak z důvodu aktualizací softwaru nebo obecně správy zařízení. Ve zbylých 83 % jde o laxnost zaměstnanců. Zároveň platí, že čím větší firma, tím vyšší plýtvání – ve společnostech o velikosti 200 až 500 zaměstnanců běží přes noc tři z deseti počítačů, ve firmách nad 500 zaměstnanců čtyři z deseti.

S výše uvedenými fakty dává průzkum do souvislosti fakt, že v bezmála dvou třetinách (64 %) českých firem není IT oddělení nijak motivováno k tomu, aby se snažilo šetřit energii spotřebovanou vybavením.

Neustálý provoz staršího stolního počítače přitom podle Intelu stojí 12 korun denně. Roční náklady tedy mohou převyšovat částku 4 tisíce korun na jedno zařízení.

Firmy nechtějí tablety, ale budou investovat do PC

Co se týče nákupu vybavení, firmy chtěli podle průzkumu v blízké době investovat především do stolních PC (71 %) a notebooků (55 %). Na opačném konci zájmu jsou tablety, které si hodlá pořídit pouze 9 % dotázaných podniků.

Prezentaci zakončil František Fait praktickou ukázkou bezdrátové technologie Pro WiDiPrezentaci zakončil František Fait praktickou ukázkou bezdrátové technologie Pro WiDi, která je jednou z řady novinek umožněných technologí vPro.

Jde o řešení pro prezentace, díky kterému by v budoucnu mohla odpadnout nutnost přepojovat kabel ze zařízení do zařízení. Technologie místo toho umožní vytvořit skupinu spárovaných zařízení a bezdrátově pak přenášet obsah displeje kteréhokoliv z nich na velkou obrazovku nebo projektor.

Součástí konference byla i přehlídka novinek od partnerů Intelu. Přítomen byl například zástupce společnosti Microsoft s technickým náhledem Windows 10 a novými telefony.

prout (na fotografii vpravo), představující spojení počítače typu AIO s interaktivní projekční a snímací plochou.Zástupce HP představil řešení Sprout (na fotografii vpravo), představující spojení počítače typu AIO s interaktivní projekční a snímací plochou.

Fujitsu předvedlo notebooky vybavenými řešením PalmSecure, které umožňuje biometrickou autentizaci pomocí snímání krevního řečiště v ruce.

Zástupci Lenova představili novou pracovní stanici i notebooky řady ThinkPad.

Infografika - Závěry průzkumu mezi podniky

Zdroj: Intel

Channelworld_ozveny


V průzkumu odpovídalo 576 respondentů pracujících na pozici CIO v 175 českých, 150 maďarských, 150 polských a 101 slovenských firmách o velikosti nad 100 zaměstnanců.

Zdroj: Intel, ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024