Hlavní navigace

Dvanáct příjemných vlastností PC vybavených novými procesory Kaby Lake

5. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Intel
Výrobci PC ukázali na veletrhu CES nové modely PC pro rok 2017. Zařízení vybavená novými procesory Intel Core sedmé generace ukazují, že letošní PC budou oproti svým předchůdcům tenčí, lehčí, úspornější a výkonnější (ještě aby ne) a navíc nabídnou podporu řady nových technologií.

Procesory Intel Core sedmé generace už jsou na trhu od září 2016 , ale řada výrobců si schovala to nejlepší až na tradiční lednový veletrh CES. Teprve teď se ukazuje, co přesně můžeme v roce 2017 očekávat od PC vybavených novou řadou Kaby Lake... a ukazují se zajímavé věci. Na co se tedy můžeme těšit?

Tenčí a lehčí notebooky

Výrazným rysem nových procesorů je, že umožňují stavět velmi mobilní zařízení. Samsung například představil 13“ model Notebook 9, který váží pouhých 816 gramů a přitom má nabídnout 7 hodin výdrže na jedno nabití.

Další výrobci jako Lenovo, HP, Acer nebo Dell pak nabídnou nové modely vážící od 1 do 1,5 kilogramu. Zdá se, že nastal čas, kdy notebook přestane být nejtěžší věcí v tašce nebo batohu. Nově to bude například láhev vody.

Delší výdrž baterie

Samotný Intel v souvislosti s novými procesory hovořil o 10hodinové výdrži, ale výrobci jsou ještě velkorysejší. Lenovo například tvrdí, že nový ThinkPad X1 Carbon vydrží na jedno nabití 15 hodin a hybridní ThinkPad X1 Yoga dokonce 16 hodin.

Dell zase slibuje, že nové hybridní zařízení XPS 13 vydrží až 15 hodin, případně 10 hodin při sledování streamovaného videa. Benchmarky a realita jsou sice obvykle dvě různé věci, ale i tak nebude zapomenutá nabíječka představovat takovou tragédii jako dříve.

Mizející rámečky

Vývoj v oblasti notebooků se netýká pouze „vnitřností“, ale také vnějšího vzhledu. Dellu se před nějakou dobou podařilo u modelu XPS 13 napasovat 13,3“ displej do kompaktního šasi, které u běžných modelů pojme pouze 11,6“ panel, a to díky odstranění rámečku.

Tento trend již přebírají i ostatní výrobci. Například Lenovo ukázalo nový ThinkPad X1 Carbon, který má 14“ displej, ale jeho rozměry odpovídají běžným 13“ modelům.

Video ve 4K rozlišení

Čipy Kaby Lake disponují vestavěnými grafickými procesory, které jsou schopné pracovat s videem ve 4K rozlišení. Intel uzavírá partnerství se společnostmi jako je Netflix s cílem zajistit dostupnost steamovaného 4K obsahu. Podmínkou samozřejmě je, aby uživatel disponoval displejem s příslušným rozlišením.

Podpora virtuální reality

Čipy Kaby Lake jsou připraveny na virtuální realitu a budou kompatibilní s novými levnými headsety, které se v roce 2017 chystají uvést všichni přední výrobci PC při cenách začínajících na 299 dolarech.

Nutno dodat, že samotné čipy nebudou schopné „utáhnout“ náročné aplikace pro prémiové headsety typu Oculus Rift nebo HTC Vive. Ty budou i nadále vyžadovat samostatnou grafickou kartu od Nvidie nebo AMD.

Biometrické přihlašování

Intel přináší vlastní alternativu k biometrickému přihlašování Windows Hello od Microsoftu. Řešení s názvem Authenticate funguje na podnikových čipech s technologií vPro a vyžaduje vícestupňovou autentizaci, například jednou při spuštění PC a podruhé pro přihlášení do Windows.

Intel tvrdí, že Authenticate je ještě bezpečnější než Windows Hello, protože ukládá uživatelská data na speciální CSME čip, který disponuje svým vlastním operačním systémem a firmwarem. Intel a Microsoft nyní pracují na tom, aby se obě technologie daly používat společně.

Úložiště s technologií Optane

Intel tvrdí, že SSD postavená na nové technologii Optane jsou desetkrát rychlejší než běžná řešení a nabízejí vyšší hustotu než DRAM. Novinka je kompatibilní pouze s novou generací čipů Kaby Lake a ocení ji zejména hráči.

Proč? První úložiště s Optanem budou mít malou kapacitu a poslouží pouze pro cachování, nepůjde tedy o plnohodnotná SSD. Na druhou stranu však pomohou zrychlit spouštění operačního systému nebo například nahrávání herních úrovní.

Rychlejší aplikace

Co by to bylo za nové procesory, kdyby nebyly rychlejší než jejich předchůdci. CPU a GPU v čipech Kaby Lake umožní rychlejší běh aplikací, konkrétně o 5-15 % oproti generaci Skylake. Svižnější by měl být i samotný operační systém Windows, čipy totiž byly navrženy tak, aby si s ním více „rozuměly“.

Modemy a mobilní konektivita

Osobní počítače připojené k mobilní síti? Procesory Kaby Lake z tohoto konceptu zřejmě neučiní všeobecný standard, ale mohly by přinejmenším vykročit příslušným směrem. Lenovo například nabídne mobilní konektivitu jako součást základní výbavy nových modelů ThinkPad X1.

Výrazné možnosti přetaktování

Pařani se mohou těšit. Procesor Core i7-7820HK Kaby Lake se základním taktem 2,9 Ghz půjde přetaktovat až na 4.4GHz. Novinka bude dostupná například v noteboocích Alienware 15 a 17, které byly představeny na CES.

Počátek konce kabelů

Intel a další výrobci obnovili své tažení za PC bez kabelů. Na CES byla například k vidění řešení pro bezdrátové nabíjení a Intel se snaží do PC protlačit svou technologii WiGig. Ta umožňuje k PC bezdrátově připojit kompatibilní periferie.

Bezdrátová PC se sice v dohledně době nestanou standardem, ale obnovená snaha hardwarových výrobců znamená, že možná přijdou dříve, než se původně očekávalo.

Channelworld_ozveny

Nové způsoby ovládání

PC s procesory Kaby Lake budou podporovat interaktivní způsoby ovládání. Intel a Microsoft pracují na to, aby počítače reagovaly na hlasové povely, a to i na větší vzdálenosti. Microsoft také chce usnadnit práci na PC prostřednictvím stylusů.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace