Hlavní navigace

AMD ukázalo nové procesory Ryzen, oproti Intelu slibují vyšší výkon za nižší cenu

23. 2. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Pokud nezávislé testy potvrdí to, co AMD uvádí o svých nových procesorech, budou mít v Intelu co dělat. Model Ryzen 7 1800X podle AMD porazil konkurenční Core i7-6900K v benchmarku Cinebench, ačkoliv je více než o polovinu levnější.

Nechtěně prozrazené datum se potvrdilo, společnost AMD uvede své nové procesory Ryzen na trh ke 3. 2. 2017. Dlouho očekávané novinky, které mají představovat „spasitele“ AMD v segmentu procesorů, doprovázejí velmi silná prohlášení ze strany výrobce. Pokud tato tvrzení potvrdí nezávislé testy, měl by Intel nastražit uši.

AMD totiž tvrdí, že nové Ryzeny disponují vyšším výkonem než high-endové modely Intel Core i7 a současně jsou levnější. Nehovoříme přitom o jednotkách procent – rozdíl v cenách nejvyššího modelu Ryzen 7 1800X a modelu Core i7-6900K činí 54 % (!), přičemž výkonnostně vede čip od AMD.

Tak to alespoň tvrdí samotné AMD na základě výsledků interních benchmarků. Objektivní porovnání samozřejmě přinesou až nezávislé testy, nicméně je těžké si představit, že by AMD spáchalo tak efektivní sebevraždu v podobě sebevědomých výroků nepodpořených reálným výkonem.

Trojice modelů pro nejvyšší segment

Ryzeny budou podobně jako konkurenční modely k dispozici ve třech řadách – nejvýkonnější Ryzen 7, střední Ryzen 5 a úsporné Ryzen 3. AMD zatím představilo pouze tři modely řady Ryzen 7. Zbylé dvě série budou uvedeny později v průběhu roku, přičemž přesné datum, parametry ani ceny zatím nebyly zveřejněny.

Na trh se tak jako první dostane to nejlepší, co má AMD k dispozici – osmijádrové desktopové modely Ryzen 7 1800X (499 dolarů), Ryzen 7 1700X (399 dolarů) a Ryzen 7 1700 (329 dolarů) určené převážně pro herní sestavy a pracovní stanice.

Ryzen 7 1800X disponuje 8 jádry a 16 vlákny, běží na základní frekvenci 3,6 GHz a v případě potřeby ji vyžene až na 4 GHz. V benchmarku Cinebench porazil výše zmíněný Core i7-6900K o 9 % a podle šéfky AMD Lisy Suové jde o momentálně nejrychlejší osmijádrový procesor na světě.

Model Ryzen 7 1700X rovněž disponuje 8 jádry a 16 vlákny a oproti silnějšímu modelu běží na frekvenci 3,4 GHz s možností zvýšení na 3,8 Ghz. AMD uvádí, že i tento procesor porazil konkurenční 6900K v testu Cinebench, konkrétně o 4 %.

Poslední model Ryzen 7 1700 je úspornější než předchozí dva, jeho příkon činí 65 W oproti jejich 95 W. I tak dosahuje frekvence 3GHz s možností zvýšení na 3,7 GHz a rovněž disponuje 8 jádry a 16 vlákny. V testu Cinebench podle AMD porazil konkurenční Core i7-7700K (který je o 10 dolarů dražší) o výrazných 46 %.

Výkon procesorů překonal podle Lisy Suové očekávání. AMD si dalo za cíl dosáhnout 40% zlepšení oproti předchozí generaci, nové Ryzeny jsou však výkonnější o celých 52 %. Podporovat je bude celkem 82 základních desek od výrobců ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte a MSI. Partneři se nemají bát nedostatku jednodek, skladové zásoby jsou podle AMD dostatečné.

A co na to Intel?

Hegemon trhu se netají tím, že nejvyšší marže pocházejí z horního konce portfolia, což je segment, na který nyní AMD s novými Ryzeny zahájilo čelní útok. Intel však může udělat hned několik věcí včetně prostého snížení cen.

Podle analytika (a někdejšího manažera AMD) Patricka Moorheada si však Intel nejprve počká na výsledky nezávislých testů, aby věděl, s čím přesně má tu čest. Kromě cenové války může výrobce zareagovat přidáním jader do svých existujících modelů, případně vyšším důrazem na technologii Optane.

Ta představuje případné eso v rukávu a díky své rychlosti by mohla přispět ke zvýšení výkonu počítačových sestav. Zároveň však jde o relativně novou technologii, jejíž cena by se promítla do koncové ceny procesorů. Podle Moorheada je proto nejpravděpodobnější zvýšení počtu jader.

Drtivá většina high-endových čipů od Intelu totiž disponuje pouze šesti jádry, nepočítaje osmijádrový 6900K nebo jeho desetijádrovou variantu Extreme Edition. AMD má v tomto ohledu výhodu a podle Moorheada mu navíc vlastně nic nebrání počet jader ještě navýšit.

Channelworld_ozveny

Momentálně však nezbývá než počkat, až se nové Ryzeny objeví na trhu a až budou k dispozici výsledky nezávislých benchmarků. Lisa Suová tvrdí, že „to nejlepší začíná právě teď“, Intel věří svým současným modelů, ale o tom, kdo je lepší, rozhodnou (ostatně jako vždy) až uživatelé.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?