Hlavní navigace

Jeff Scheel, IBM: Linux on Power je o otevřenosti a konkurenceschopných cenách

12. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ChannelWorld
Společnost DNS, distributor s přidanou hodnotou, uspořádala u příležitosti návštevy hlavního IBM Linux on Power architekta Jeffa Scheela v Praze tiskovou konferenci.

Jeff Scheel hned v úvodu upozornil, že zatímco dříve byly procesory IBM Power hnané především do výkonu, dnes hlavní změnu  u Power8 představuje posunu do otevřeného prostředí a schopnost pracovat s Linuxem a virtualizací KVM při velmi konkurenceschopných cenách.

Procesory Power od loňského roku podporují systémy Red Hat Enterprise Linux, SUSE (SLES a OpenSUSE) a Ubuntu. IBM připravilo také tzv. Power KVM pro virtualizaci.

Ekosystém Linux on Power od IBM má tak v současnosti představovat jedinou reálnou alternativu k podnikovým systémům a řešením na bázi x86. Navíc umožňuje plné využití klíčových vlastností architektury RISC. Softwarové updaty přitom podle Scheela vycházejí ve stejném čase jako u x86 verzí.

Jeff Scheel konkurenční srovnání vysvětlil tím, že ARM je sice alternativa x86, ale nepovažuje ji za dostatečně silnou platformu, která by mohla vyzývat Intel v korporátním IT prostředí.

IBM láká na nízké ceny, respektive úsporu nákladů. Tím, že IBM podporuje Linux a virtualizaci KVM v podstatě odstraňuje bariéru přechodu klienta z x86 na platformu Power.

„Zákazníci si velmi chrání své aplikace, které jsou nejvíc vidět. Naopak nejmenší problém mají se změnou hardwaru,“ tvrdí Scheel. Doslova říká, že „všechno je o nákladech“ a ty snížíte především přes „commonality“ (shodnost)  – tedy možnost provozovat všechno (systémy a software) na všem (různých HW platformách).

IBM se snaží nalákat také ISV, kteří již používají Linux na x86 strojích. Jako argument Jeff Scheel uvádí, že na Power budou používat stejné nástroje a knihovny, proto by pro ně přechod neměl být nijak komplikovaný.

Kdo s koho

Celosvětově prodej tradičních serverů, klesá, ale roste prodej white-box řešení, říká Jeff Scheel. Vysvětluje, že velcí provideři jako Google, Facebook či Rackspace a další si staví vlastní servery pro datacentra.

Intel razí strategii vlastního SoC (System on Chip), kdy si vybírá, které komponenty budou součástí jeho čipu. Ostatní výrobci jsou tak závislí na tom, zda si je Intel vybere, tvrdí Scheel a dodává, že IBM chce nabídnout alternativu – každý partner v rámci OpenPower Foundation si může postavit vlastní SoC.

V červenci proto IBM oznámilo otevření svého firmwaru a start tzv. OpenPower Foundation. Výrobci zapojení do sdružení tak mohou u procesorů Power upravovat firmware a ladit s otevřeným softwarem tak, aby to fungoval pro dané použití co nejlépe. Jako jednu z hlavních aplikací IBM vidí systémy pro analytická řešení a NoSQL databáze.

V rámci OpenPower Foundation již např. Tyan uvedl svou ATX desku a Google představil referenční základní desku se dvěma jednočipovými procesory.

„Open představuje otevřený hardwarový ekosystém, který podporuje otevřený softwarový ekosystém,“ shrnul Jeff Scheel.

Channelworld_ozveny

Co umožní CAPI

Jeff Scheel upozornil, také na technologii CAPI, které umožňuje připojit zařízení přes PCIe a přiřadit jim stejný adresní prostor v paměti jako procesoru.  

Podle Scheela by CAPI-attached flash pro in-memory NoSQL databáze mohla být na trhu v příštím kvartálu.

Zdroj: ChannelWorld

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?