Hlavní navigace

ČSÚ: Jen 15 % českých podniků používá cloudové služby

16. 1. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © improvize - Fotolia.com
Velké většině českých firem jsou cloudové služby stále cizí. Na druhou stranu si však podniky zvykly prezentovat se na internetu a většina z nich tam i nakupuje.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil řadu statistik o vztahu českých podniků ke službám a možnostem, které nabízejí moderní informační a komunikační technologie.

Z údajů vyplývá, že firmy již považují za samozřejmost mít svou webovou prezentaci a také prostřednictvím internetu komunikovat se státní správou. Mírná většina podniků už používá internet také k nakupování. Zato cloudové služby jsou pro 85 % českých podniků stále velkou neznámou.

Když cloud, tak veřejný

ČSÚ uvádí, že nějakou formu cloudových služeb zatím využívá jen 15 % českých podniků. Nejčastěji jde o e-mail (12 % podniků), dále pak o skladování souborů (6 % podniků), kancelářský software (5,7 %), účetní aplikace (5,3 %) a ukládání databází (5,2 %).

Placené služby firmy využívají spíše prostřednictvím veřejných cloudů (12 % podniků) než prostřednictvím soukromých (6 %).

Lze konstatovat, že napříč velikostními kategoriemi podniků nezaznamenáváme ve využívání placených služeb cloud computingu výrazné rozdíly,“okomentovala výsledky Eva Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

V rámci EU je Česká republika ve využívání cloudových služeb pod průměrem, který činí 19 % podniků. Nejlépe jsou na tom firmy ve Finsku (51 %), nejhůře v Rumunsku (5 %).

Třetina webů je mobilní

Vlastní webové stránky mělo v lednu 2014 více než 80 % českých podniků, což je dvojnásobek oproti roku 2000. Třetina podniků nabízí svou webovou stránku i v jiném než českém jazyce a třetina má web optimalizovaný i pro mobilní zařízení. Necelá pětina podniků prostřednictvím webu odkazuje na svůj profil na sociálních sítích.

Nejčastější službou podnikových webových stránek je prohlížení katalogů a ceníků nabízených výrobků a služeb; tuto možnost nabízelo 60 % podniků. Objednat či rezervovat nabízený produkt si mohl zákazník na 37 % webových stránek, na 7 % mohl také zaplatit.

Nově sledovaným ukazatelem byl počet webových stránek, na kterých je umožněno elektronické podání stížnosti, a to jak webovým formulářem, tak e-mailem. Tuto možnost nabízelo téměř 40 % podnikových webových stránek,“ dodává Eva Skarlandtová.

Polovina kupuje, čtvrtina prodává

Elektronický nákup uskutečnilo v roce 2013 celkem 53 % českých podniků. On-line proběhlo 32 % všech nákupů, které podniky uskutečnily, ovšem na celkové hodnotě se podílely jen z 10 %.

Podniky však na internetu i prodávají – své zboží nebo služby takto v roce 2013 prodalo 27 % podniků, přičemž podíl na tržbách byl téměř shodný (28 %). Po Irsku jde o nejvyšší hodnotu ze všech zemí EU; unijní průměr činil 15 %.

Podniky nejčastěji prodávaly přes webové stránky (21 %) a prostřednictvím elektronické výměny dat (14 %).

Na tržbách z prodeje přes webové stránky mají téměř dvoutřetinový podíl obchody s podniky a organizacemi veřejné správy. Tržby z webových prodejů soukromým osobám zaujímají zbylou třetinu tržeb,“ dodává Eva Skarlandtová.

Channelworld_ozveny

Údaje pocházejí z rozsáhlé studie ČSÚ s názvem Využívání informačních a komunikačních technologií v podnikatelském sektoru 2014. V plném znění ji najdete zde.

Zdroj: ČSÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
Webcast: Bezpečnostní katastrofy v roce 2021 …a jak jsme se (ne)poučili
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
Zažijte revoluci v cloudovém byznysu, zapojte se do distribuce Microsoft ERP Packages
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line
Jak si usnadnit nákup nábytku on-line