Hlavní navigace

Největší trendy v IT pro rok 2015 (Cisco)

12. 12. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Rok 2015 bude podle nové studie Ciska ve znamení fog computingu, rozšíření využívání analýzy dat, šíření vzdálené spolupráce a dalších trendů.

Již tak bouřlivý svět IT čeká v roce 2015 nová dynamika a nové trendy se objevují nikoli po letech, ale po měsících. Takový je závěr společnosti Cisco podle studie Cisco Technology Radar, která předpovídá vývoj IT v nadcházejícím roce.

Ten má podle studie být ve znamení zjednodušování síťové infrastruktury, analýzy dat v reálném čase a tzv. fog computingu.

V posledních měsících jsme svědky velmi razantní proměny světa IT. Nástup internetu věcí a internetu všeho přináší na IT prostředí zcela nové nároky a to se tomu musí přizpůsobit. Dobrým příkladem je například zjednodušování síťové infrastruktury směrem k softwarově definovaným sítím, které bude příští rok rozhodně jedním z nejviditelnějších trendů,“ uvedl Ivo Němeček, generální ředitel Cisco ČR

Studie shrnuje nejdůležitější trendy pro rok 2015 takto:

  • Nástroje pro vzdálenou spolupráci a komunikaci v reálném čase se přesunou do cloudu

  • Nároky na bezpečnost internetu věcí dále porostou

  • Fog computing přesune data blíže k uživateli

  • Poroste význam analýzy dat v reálném čase

  • Analýza chování uživatelů napomůže odhadu jejich potřeb

  • Zjednodušení síťové infrastruktury

Vzdálená spolupráce se přesune do cloudu

Technologie WebRTC umožňující audio a video komunikaci v reálném čase v prostředí internetového prohlížeče se podle studie přesune i do firemního segmentu. To společně s posilujícím trendem BYOD bude znamenat komoditizaci řešení pro týmovou spolupráci na dálku.

WebRTC má pomoci bourat bariéry a umožnit začlenění do týmu i těm, kterým v tom dosud bránil nějaký handicap či jiné překážky. Díky nových technologiím získají zaměstnanci mnohem větší flexibilitu a budou moci pracovat kdykoli a odkudkoli. To má v důsledku dovolit mnohem lepší vyvážení osobního a pracovního života.

Nástroje pro vzdálenou spolupráci v týmu mají například ženám usnadnít návrat do práce po mateřské dovolené, stejně jako třeba lidem s tělesným postižením, kteří z různých důvodů nemohou docházet do kanceláře.

Nároky na bezpečnost internetu věcí porostou

Rostoucí počet zařízení připojených k internetu bude znamenat i změnu nároků na bezpečnost a hranice IT se budou postupně vytrácet.

Vzhledem k tomu bude podle studie potřeba vyvinout zcela nové bezpečnostní standardy, které zajistí bezpečné připojení zařízení, se kterými se dosud svět IT nesetkával. Může jít například o nositelnou elektroniku, ale i chytré elektroměry či senzory, ať již v domácnostech, tak ve městech či průmyslu.

Příkladem jsou podle studie například výrobní stroje v průmyslu, které mají ma rozdíl od spotřební elektroniky delší životní cyklus a možnosti upgradu jejich IT částí jsou jen velmi omezené. Přesto bude potřeba zajistit, aby byly během svého dlouhého životního cyklu ochráněny před případnými kybernetickými útoky, a firmy zároveň mohly využívat informací z jejich senzorů pro optimalizaci výroby

Fog computing a přesun dat blíže k uživateli

Senzory připojené k internetu budou zasílat data do cloudu a zároveň je z něj přijímat. Jak jejich počet poroste, může docházet ke zpožděním při přenosu dat.

Fenomén tzv. fog computingu (zjednodušeně decentralizovaného cloudu, který využívá kapacity uživatelských zařízení místo centrálního datacentra) umožní přenést data blíže k místu, kde jsou potřeba, což má vést ke snížení nároků na kapacitu sítí.

Mezi cloudem a zařízeními tak má vzniknout prostor pro datová úložiště a IT infrastrukturu, která budou shromažďovat data blíže uživateli.

Nástup cloudových technologií a internetu věcí přinese výrazné zvýšení provozu v datových sítích. Aby nedocházelo k přetěžování některých přenosných tras, umožní fog computing vložit inteligenci na rozhraní mezi IT infrastrukturou či třeba senzory a cloudem. 

Růst významu analýzy dat v reálném čase

Možnost analýzy dat v reálném čase se podle studie stane jednou z nejdůležitějších vlastností nové generace IT infrastruktury.

Analytické nástroje integrované do síťových zařízení umožní zaznamenávat dění v síti, monitorovat její výkon a detektovat případné anomálie. To umožní mnohem efektivnější ochranu proti případným útokům, ale také optimalizaci sítě v reálném čase.

Analytické nástroje založené na velkých datech a jejich real-time analýze pak otevírají prostor rozvoji aplikací pro business intelligence, řízení dopravy či přenosových sítí.

Analýza chování uživatelů umožní odhadovat potřeby

Studie například uvádí, že téměř třetina dopravních zácp ve městech je způsobena řidiči hledajícími místo k parkování. Pokud budou mít řidiči ve svých chytrých telefonech aplikaci, která jim umožní najít nejbližší aktuálně volné parkovací místo, může výskyt dopravních situací ve městech poklesnout až o 40 %.

Stejně tak například data ze senzorů monitorujících okolní prostředí mohou pomoci dodavatelům energií lépe odhadovat nároky na rozvodnou síť.

Chytré termostaty tak například zapnou či vypnou vytápění, ale zároveň mohou informovat dodavatele o klesající teplotě v nějaké oblasti a tedy o pravděpodobném zvýšení nároků na dodávku elektřiny či plynu pro vytápění.

Zjednodušení síťové infrastruktury

Studie uvádí, že v roce 2018 bude k internetu připojeno přes 20 miliard zařízení, což si vyžádá zjednodušení síťové infrastruktury a vývoj autonomních sítí, které se budou schopny přizpůsobovat momentálním potřebám uživatelů, aplikací, ale třeba i senzorů.

Dosavadní architektura sítí neodpovídá požadavkům, které na ně bude klást nástupu internetu věcí a internetu všeho. Propojení lidí, procesů, dat i zařízení do sítě přinese zcela nový typ požadavků na síťovou infrastrukturu a otevře prostor pro zcela nové aplikace.

Východiskem jsou podle studie softwarově definované sítě (SDN), které umějí automaticky přizpůsobit architekturu sítě momentálním potřebám uživatelů nebo aplikací.

Takovéto autonomní sítě a prvky mají zjednodušit celou architekturu, a zároveň snížit nároky na čas administrátorů, protože se budou schopné automaticky konfigurovat, spravovat a v případě potřeby i opravit.

Channelworld_ozveny

Více o studii Cisco Technology Radar najdete zde.

Zdroj: Cisco

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024