Hlavní navigace

IDC: Prioritou CIOs v regionu CEE je užší propojení IT a byznysu

7. 5. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
IDC využilo své vídeňské konference CIO Summit ke zmapování investičních priorit IT ředitelů v regionu střední a východní Evropy. Hlavními cíli jsou sladění činnosti IT oddělení a obchodní části podniku, realizace transformačních procesů a těžení hodnoty z podnikových dat.

Společnost IDC uspořádala koncem dubna ve Vídni konferenci CIO Summit, přičemž využila této příležitosti k vyzpovídání přítomných 130 ředitelů IT z regionu střední a východní Evropy (CEE) ohledně současných trendů a plánů pro blízkou budoucnost.

Zásadní zjištěním tohoto šetření je, že byznys, tedy obchodní složka společností, má v rukou již 55 % výdajů na IT. Jednou z hlavních priorit ředitelů IT v roce 2015 jsou i z této příčiny „investice na přemostění byznysu a IT“.

V podnicích se rozmáhá stínové IT

Posun kontroly nad IT investicemi směrem k byznysu s sebou podle studie nese zvýšený důraz na posuzování investic z hlediska jejich obchodní hodnoty. IT oddělení pak ze stejného důvodu začínají přijímat roli strategického partnera obchodní složky.

Tento fenomén však má podle studie i negativní důsledky v podobě rozmachu „stínového IT“, tedy IT projektů, které obcházejí IT oddělení, jež je tím pádem nemá pod kontrolou. Jeho podíl na výdajích na IT dosahuje již 7 %.

Ačkoliv IDC uznává jeho výhody v podobě svobody experimentovat s inovativními IT řešeními, zároveň varuje před časem nezvladatelnou složitostí nebo bezpečnostními hrozbami, které stínové IT přináší.

Investičními prioritami jsou transformace a analytika

Studie uvádí, že nejčastěji uváděnou (38 %) prioritou ředitelů IT jsou strategie zaměřené na realizace transformačních projektů. Posílení propojení IT a byznysu skončilo těsně druhé (36 %), na třetím místě pak bylo efektivnější využívání podnikových dat (34 %).

Přišel čas pro transformační iniciativy a nové aliance mezi byznysem a IT. Hodnota vytěžená z podnikových dat se čím dál více stává tvrdou měnou, kterou může IT oddělení nabídnout byznysu. To ve svém znamená, že IT oddělení jednoznačně přebírá roli hnací síly pro zavádění inovací,“ uvedl Zoltán Komáromi, ředitel výzkumu IDC pro region CEE.

Co se týče investic v krátkodobém horizontu, nejčastěji (34 %) z úst IT ředitelů zazněly analytické nástroje a business intelligence, z čehož je podle IDC ještě více patrné zaměření na využití podnikových dat.

Druhou nejčastěji zmiňovanou prioritou jsou investice do podnikových datacenter (31 %), na třetím místě pak skončila bezpečnostní řešení (29 %). 

Třetí platforma je přijímána, ne však slepě

Studie dále zjistila, že dotazovaní IT ředitelé vnímají technologie třetí platformy, například mobilní aplikace, analytické nástroje nebo soukromý cloud, jako zásadní nástroje pro růst.

Pozitivně v CIO komunitě rezonují i další nové technologie a koncepty, například internet věcí, chytré produkty, InaaS (industry-as-a-service) a další.

Neplatí to však pro úplně všechny všechny technologie nebo koncepty spojované se třetí platformou. Například k biometrice, umělé inteligenci nebo softwarově definovanému všemu se respondenti staví rezervovaně a mnohdy je považují za pouhé „buzz words“.

Rozpočty porostou jen někde, očekávání však všude

Studie dále zjistila, že rozpočty na IT by měly v letošním roce mírně růst. Více než pětina firem očekává, že letos za IT utratí více než v roce 2014. IDC na základě výše uvedených zjištění očekává, že rozšířené rozpočty budou primárně využity na investice do digitální transformace a na sblížení IT a byznysu.

Některé organizace však podle IDC naopak čeká dvojitá výzva: stejný nebo nižší rozpočet IT oddělený spojený s vyšším očekáváním nejvyššího managementu. 

Channelworld_ozveny

V takových společnostech je na IT nahlíženo jako na strategickou oblast pro investice, ale zároveň ne takovou, která by měla rozhodující podíl na dosažení obchodních cílů. CIO takové společnosti pak stojí před úkolem dokázat ostatním ředitelům, že IT skutečně je schopno přinášet hodnotu.

Zdroj: IDC

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci