Hlavní navigace

GfK TEMAX: Slovenský trh elektroniky a spotřebičů vyrostl ve 3. kvartálu o 0,8 %

23. 11. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Jen velmi mírný nárůst zaznamenal ve třetím kvartálu slovenský trh technického spotřebního zboží. Zatímco růst některých segmentů atakoval 10% hranici, propad klíčových oblastí telekomunikací a spotřební elektroniky snížil celkový růst trhu na pouhých 0,8 %.

Slovenský trh technického spotřebního zboží vyrostl ve třetím kvartálu 2017 o necelé 1 %. Podle výsledků studie GfK TEMAX k tomuto pozitivnímu vývoji přispěly téměř všechny sektory, přičemž tím nejdynamičtějším byla foto technika.

Velmi slušný byl také nárůst malých domácích spotřebičů a sektoru informačních technologií. Klíčové sektory telekomunikací a spotřební elektroniky však vykázaly poměrně výrazný propad, čímž se celkový růst trhu snížil na 0,8 %.

IT vyrostlo o silných 6 %

Segment informačních technologií zaznamenal ve třetím kvartálu poměrně výrazný meziroční nárůst o 6 %. Podle studie došlo k nárůstu tržeb v segmentu přenosných počítačů a pokračoval také růst příjmů z herních modelů, a to jak notebooků, tak desktopů. Celkový počet prodaných počítačů a tabletů se však meziročně snížil.

Telekomunikace se propadly o bezmála 5 %

Jeden z klíčových sektorů trhu* sice ve třetím čtvrtletí zaznamenal lepší výsledky než na konci prvního pololetí, ovšem v meziročním srovnání vykázal poměrně silný pokles o 4,7 %. Telekomunikace se tím podepsaly na marginálním růstu celkového trhu. Podle studie klesala poptávka především po chytrých telefonech bez čtečky otisků prstů.

* Studie sledovala vývoj na „open market“

Inkoust táhl, laser klesal

V segmentu kancelářské techniky došlo ve třetím čtvrtletí k meziročnímu nárůstu o 2,6 % a postarala se o to inkoustová zařízení. GfK uvádí, že na Slovensku došlo k meziročnímu nárůstu prodeje inkoustových tiskáren i multifunkčních zařízení. Na druhou stranu však došlo k poklesu poptávky po laserových multifunkcích.

Spotřební elektronika vykázala nejhorší vývoj

Celkové výsledky segmentu spotřební elektroniky se ve třetím čtvrtletí propadly o 5,9 %, což je nejhorší výsledek ze všech sledovaných segmentů. V kategorii TV přijímačů přesto pokračoval posun poptávky směrem vyšším modelům.

Trh však současně vykázal dvouciferný růst většiny sledovaných audio kategorií. V rámci TV trhu naopak klesal podíl modelů s prohnutou obrazovkou a pokračoval také pokles prodeje tradičních audio systémů a systémů domácího kina

Foto trh atakoval dvouciferný růst

Nejdynamičtějším segmentem slovenského trhu technického spotřebního zboží byla překvapivě foto technika, která si meziročně polepšila o 9,1 %. Pryč jsou doby pravidelného dvouciferného propadu. Podle studie pokračoval pokles poptávky po kompaktech s pevným objektivem, zároveň však rostl podíl zrcadlovek s full-frame snímači.

Velké domácí spotřebiče si drží tempo

Segment velkých domácích spotřebičů pokračoval i ve třetím čtvrtletí v mírném růstu a meziročně si polepšil o 2,7 %. Nejrychleji rostoucí skupinou stále zůstávají sušičky prádla, nejhůře naopak dopadly mrazničky a digestoře, jež v obou případech vykázaly mírný pokles.

Malé domácí spotřebiče rostly o více než 8 %

Prodej malých domácích spotřebičů ve 3. čtvrtletí narostl o 8,3 %, což je druhý nejlepší výsledek ze všech segmentů. Tahounem byla zubní hygiena s nárůstem o téměř 40 %. Silný růst o 20 % vykázaly také vysavače. Dvouciferně se naopak propadla kategorie odšťavňovačů.

Tabulka – Vývoj hodnoty prodeje v jednotlivých segmentech trhu technického spotřebního zboží

Channelworld_ozveny

GfK TEMAX SK 3Q17 

Zdroj: GfK TEMAX

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Jiří Havlíček jmenován generálním ředitelem Daktely
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?