Hlavní navigace

GfK: Druhý kvartál přinesl 2,5% růst českého trhu technického spotřebního zboží

19. 8. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Trh rostl díky dobrým výsledkům v segmentech telekomunikací, spotřební elektroniky a domácích spotřebičů. Prodeji IT produktů, kancelářské techniky a fotoaparátů a příslušenství se však opět nedařilo.

Podle závěrů studie GfK TEMAX dosáhl český trh s technickým spotřebním zbožím za druhé čtvrtletí roku 2016 meziročního růstu o 2,5 % při tržbách ve výši 15,666 miliardy korun.

Pozitivní vývoj zaznamenaly sektory spotřební elektroniky, velkých a malých domácích spotřebičů a již tradičně také telekomunikace, naopak segmenty informačních technologií, kancelářské techniky a fotopřístrojů se i nadále potýkaly s problémy.

Obr. 1 – Vývoj hodnoty prodeje technického zboží v ČR

GfK TEMAX CZ 2Q16

 

Zdroj: GfK

Informační technologie poklesly o 7,8 %

Jediným segmentem, který dokázal v kategorii informačních technologií za druhé čtvrtletí 2016 růst, byly monitory, a to o více než 8 % oproti stejnému období minulého roku.

Ostatní produktové skupiny meziročně klesaly, nejvíce pak tablety, které zaznamenaly pokles o více než 22 %. Také přenosným počítačům (největší kategorii v sektoru IT), se meziročně snížil obrat, konkrétně o 7,5 %.

Telekomunikace drží trh nad vodou

Sektor telekomunikací rostl ve druhém kvartálu 2016 o více než 9 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 a byl tak druhým nejrychleji rostoucím segmentem trhu.

Celkový růst v kategorii mobilních telefonů, tedy jak „klasických“, tak chytrých, se dostal na úroveň 6,3 %. Výrazně se dařilo sortimentu nositelné elektroniky, které za 2. čtvrtletí 2016 vyrostla meziročně o více než 800 %.

Kancelářská technika se propadla

Sektor kancelářské techniky vykázal za 2. čtvrtletí pokles o téměř 9 % ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Poklesu nezabránil ani nárůst průměrné ceny u inkoustových tiskových zařízení.

Negativní vývoj byl podle GfK ovlivněn hlavně poklesem tržeb za laserová tisková zařízení. V tomto segmentu také meziročně klesly průměrné ceny, a to o 5 %.

Spotřební elektronika v zelených číslech

Sektor spotřební elektroniky narostl letos za druhý kvartál ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o téměř 6 %. Silný růst byl zaznamenán v segmentu set-top-boxů, a to hlavně díky rostoucímu zájmu o funkci DVB-S2, který vyvolal plánovaný přechod na druhou generaci standardu pro satelitní vysílání v roce 2016.

Televizory – největší segment spotřební elektroniky – zůstaly hodnotově na stejné výši díky nárůstu průměrné ceny. Podíl modelů s rozlišením 4K však přesáhl 31 % a pokračuje v růstu, stejně jako sortiment s úhlopříčkou 55 palců a více.

Foto trh pokračoval v poklesu

Ani růst průměrné ceny digitálních fotoaparátů nezabránil dalšímu poklesu jejich hodnoty ve druhém čtvrtletí 2016 na úrovni 8,9 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.

Prodeje zrcadlovek a kompaktů klesaly, avšak kompakty s výměnným objektivem zaznamenaly růst díky zvýšení průměrné ceny. Celkově trh fota za druhém čtvrtletí 2016 klesal o 6,5%, navzdory pozitivnímu vývoji u objektivů.

Velké domácí spotřebiče vykázaly solidní růst

Trh velkých domácích spotřebičů zaznamenal ve druhém kvartálu solidní meziroční růst přesahující 7 %. Přírůstek zaznamenaly všechny produktové skupiny v čele s největším skupinou chlazení, která vykázala nárůst přes 9 %.

Malé domácí spotřebiče rostly ze všeho nejvíce

Malým domácím spotřebičům se ve druhém čtvrtletí dařilo, když celý segment zaznamenal meziroční růst přesahující 11 %, tedy zdaleka nejvíce z celého trhu technického spotřebního zboží.

Největší růst byl zaznamenán v kategorii péče o zuby, ale zvýšenou poptávku zaznamenala také řada drobných kuchyňských spotřebičů, zejména stolní mixéry.

Podíl internetových prodejů u většiny skupin rostl s výjimkou fritéz a odšťavňovačů.

Obr 2. - Sumář v tabulce

Channelworld_ozveny

GfK TEMAX CZ 2Q16

Zdroj: GfK

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů