Hlavní navigace

GfK: Český trh elektroniky a spotřebičů si ve třetím kvartálu polepšil o bezmála 5 %

16. 11. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © jura - Fotolia.com
Po mírném 1% zlepšení na konci prvního pololetí začalo tempo růstu českého trhu zrychlovat. Za 4,8% růstem ve třetím čtvrtletí stály především spotřebiče, ale silný růst zaznamenala i oblast mobilních telefonů. IT a kancelářská technika bohužel opět zůstaly v červených číslech.

Český trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal podle studie GfK TEMAX ve třetím čtvrtletí roku 2017 meziroční nárůst o bezmála o 5 %.

Na pozitivním vývoji se podílely sektory telekomunikací, velkých domácích spotřebičů, fota a také spotřební elektroniky. Nejvyšší meziroční nárůst byl již tradičně zaznamenán v oblasti malých domácích spotřebičů.

Informační technologie stagnovaly

Segment informačních technologií vykázal ve srovnání s loňským rokem nepatrný pokles o 0,3 %. GfK uvádí, že pozitivním trendem v této oblasti byl vývoj průměrné cenové hladiny v kategorii stolních a přenosných počítačů.

Dalším kladným trendem byl spotřebitelské poptávky k zařízením s větší úhlopříčkou displeje v rámci monitorů. Celkový počet prodaných počítačů a tabletů však meziročně poklesl.

Telekomunikace vyrostly o silných 9 %

Oblast telekomunikací vykázala silný meziroční růst o 9 %. GfK hovoří o rostoucí poptávce spotřebitelů po chytrých telefonech s větší uhlopříčkou, zvláště pak největších zařízení z kategorie phabletů.

Klasické mobilní telefony telefony se pak ve třetím čtvrtletí po delší době ocitly v pozitivních číslech. Jedním z mála negativních trendů byl klesající tržní podíl chytrých telefonů s rozlišením zadního fotoaparátu do 8Mpx.

Kancelářská technika dopadla nejhůře

Nejhoršího meziročního výsledku dosáhla kategorie kancelářské techniky, která vykázala 1,1% pokles. Mohl za to pokles hodnoty i objemu prodaných laserových tiskáren a multifunkcí.

Pozitivním trendem byl naopak meziroční nárůst prodaného objemu i průměrné ceny v kategorii inkoustových tiskáren i multifunkčních zařízení.

Audio a video si vedlo dobře

V kategorii spotřební elektroniky došlo ke 2,1% meziročnímu růstu hodnoty. V oblasti televizorů podle GfK pokračuje posun poptávky směrem k větším úhlopříčkám a technologiím s vyšší kvalitou obrazu, což se odrazilo také na růstu průměrné ceny TV.

Dvouciferný růst prodejů zaznamenaly všechny sledované audio kategorie, mezi nimi pak zejména domácí audiosystémy s připojením, přenosné reproduktory a náhlavní soupravy s bezdrátovým připojením.

Negativním trendem zůstává dvouciferný propad prodeje set top boxů a videopřehrávačů/rekordérů a rovněž tradičních audiosystémů. V rámci TV trhu také klesal podíl modelů se zakřivenou obrazovkou.

Foto trh vykazuje obvyklé příznaky

Segment fotoaparátů a příslušenství zaznamenal ve třetím čtvrtletí meziroční nárůst o 4,3 % a vykazoval typické trendy. Zatímco podíl kompaktních fotoaparátů s výměnným objektivem rostl, poptávka po modelech s pevným objektivem se dvouciferně propadla.

Velké domácí spotřebiče rostly napříč nabídkou

V segmentu velkých domácích spotřebičů došlo k 5,3% meziročnímu nárůstu hodnoty, zejména díky více než 50% růstu v kategorii sušiček prádla.

Pozitivního nárůstu však dosáhly prakticky všechny produktové skupiny s výjimkou mrazáků. Solidní meziroční nárůst podle GfK zaznamenaly také kategorie odsavačů a varných desek.

Malé domácí spotřebiče táhly trh

Nejdynamičtějším segmentem ve třetím čtvrtletí byly malé domácí spotřebiče, u kterých GfK hovoří o 12,2% nárůstu hodnoty. Pomohla k tomu i regulace EU na snížení příkonu klasických vysavačů.

S tímto opatřením se podle GfK pojil silný doprodej starších výrobků. Jediným výraznějším negativním trendem pak byl meziroční propad kategorie odšťavňovačů o bezmála 40 %.

Tabulka – Vývoj hodnoty prodeje v jednotlivých segmentech trhu technického spotřebního zboží

Channelworld_ozveny

GfK TEMAX CZ 3Q17

Zdroj: GfK TEMAX

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
IDC: Globální dodávky pracovních stanic klesly, zlepšení je ale na obzoru
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace