Hlavní navigace

Distree EMEA 2014: Analytici radí prodejním kanálům jak přežít

17. 2. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © jura - Fotolia.com
Podle GfK se jistota a ekonomický sentiment českých i slovenských spotřebitelů zlepšuje. Analytici radí retailu, jak opět probudit byznys

Největší výzvou současných retailů celosvětově je podle GfK vytvoření alternativy k Apple Storům, které jsou prostorné, přehledné a pro zákazníka srozumitelné. Většina retailů na prodejnách nabízí změť různých značek, což zákazníka mate.

Řešením by proto měl být tzv. přístup „shop in shop“ – tedy vlastní brandovaný prostor výrobce uvnitř prodejny retailu. V ČR již tyto tendence můžeme pozorovat.

Jako poměrně obecný a velmi obtížný tip retailerům, jak uspět na trhu, poradilo GfK nutnost odlišit se a zvolit speciální aktivity, kterými získáte konkurenční výhodu. Podobně obtížný úkol je překonání fáze mezi tzv. early adoptery technologií a první majoritou nakupujících.

Retail to business

Konkrétnější rady pak vyplynuly ze summitu Retail to Business. Podle diskuze analytiků Via potřebuje retail zavádět CRM, aplikovat multi-channel marketing a prodávat a komunikovat více kanály současně (omni-channel).

Odborníci se shodli, že strategickou možností pro retail je investovat do prodeje zboží pro SMB. Znamená to vytvořit tým pro prodej řešení, zařadit do portfolia firemní produkty i služby (instalace, podpora, kreditní nákupy). Příkladem může být tzv. Geek Squad, kterou vytvořil Best Buy.

Řešením může být sub kontraktace všech nebo části R2B procesů (např. servisu a instalace, expertů na mobily, zavedení resellera v prodejně apod).

Tablety v CEE dotahují notebooky

Z pohledu jednotlivých form-factorů metrikou GfK tvoří největší část poptávky ve střední a východní Evropě (36 %) portable zařízení (notebooky), druhý největší díl si ukusují media tablety s úhlopříčkou do 8“ (28 %) následované většími media tablety (17 %).

Ultratenká zařízení (ultrabooky) tvoří zhruba 4 % poptávky a ultramobilní zařízení pak 1 %. Na desktop podle GfK připadá 7 % a AIO pak 1%.

Pro kombinovaný region CEE/CIS GfK zaznamenalo v předchozích letech 6% růst výdajů do high-tech vybavení a tyto výdaje předpokládá také pro rok 2014.

V celém regionu EMEA v roce 2013 GfK zaznamenalo 20% meziroční růst prodeje PC a tabletů, 8 % pokles B2B byznysu a 24% nárůst v B2C a retailu.

Graf 1: Podíl form-factorů v prodejních kanálech v EMEA 2010-2013

Podíl form-factorů v prodejních kanálech v EMEA 2010-2013

Zdroj: GfK

Příležitosti k růstu v EMEA 2014

Motorem růstu v regionu EMEA mají být letos spotřebitelé a malé a střední firmy. V B2C byznysu se má v první půlce roku 2014 dařit spotřební elektronice a televizorům a v druhé půlce pak dalším digitálním produktům.

B2B obchod má zaznamenat zaměření na služby, infrastrukturu a výpočetní výkon. V malých a středních podnicích se bude postupně projevovat vliv konzumerizace. Zájem o Windows 8 se má projevit spíše až v roce 2015.

Z výsledků vyplývá, že lidé využívají různá zařízení pro různé aktivity.

V EMEA GfK pro 2014 očekává 2-6% růst B2B trhu výpočetních zařízení (tradiční, AIO, konvertibilní a 8-11% růst v B2C (malé tablety, AIO, detachables, konvertibily, 2v 1 + nová elektronika jako smart TV, smartphony a phablety). V podnikovém sektoru GfK předpokládá 5% růst zejména pro software, periferie, networking.

Příležitosti k růstu v 2014 a dál

Za reálně existující trhy již GfK považuje mobilní zařízení (dotyková, tenká a lehká), desktopy (AIO a dotyk.), smartphony a phablety, periferie, storage řešení (NAS a SSD), bezpečnost a oblast infrastruktury, software a programování, vybrané cloudové služby a konzumerizace na SME trzích.

Na svůj větší příchod pak teprve čekají chytré hodiny, nositelná elektronika, 3D tisk, oblast digitálního zdraví, připojená domácnost, lokačně založené služby a mobilní/webové služby.

Graf 2: Příležitosti k růstu jednotlivých kanálů

Channelworld_ozveny

Prodeje zařízení skrze jednotlivé kanály

 Zdroj: GfK

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Reportáž: Dusíková show a spousta novinek na eD Expo 2024
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
GFI Software: Úspěšnost útoků zvyšuje podceňování hrozeb i neopatrnost uživatelů
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně
IDC: Dodávky nositelné elektroniky by příští rok mohly růst dvouciferně