Hlavní navigace

Akvizice a fúze v roce 2017 a jejich širší kontext

2. 1. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: @ yellowj - Fotolia.com
V loňském roce proběhla v oblasti IT řada akvizic a fúzí, které měnily rozložení sil, vedly ke konsolidacím daných segmentů a především vypovídaly o trendech, které hýbou celým odvětvím. Pojďme se proto krátce ohlédnout, kdo koupil koho, a především proč.

Každý rok dochází v IT k řadě akvizic, a ten loňský nebyl výjimkou. Význam těchto transakcí přitom není omezen pouze na budoucí směřování té které společnosti, ale lze z nich vyčíst trendy a směřování celého odvětví. Pojďme se proto na chvíli ohlédnout a podívat se na nejvýznamnější akvizice roku 2017 a jejich širší kontext.

Ford a Argo IT aneb expanze tradičních hráčů

Automobilka s velmi dlouhou historií investovala 1 miliardu dolarů do velmi mladého startupu Argo IT, který se zabývá vývojem řešení pro autonomní vozidla. Tuto akvizici lze vnímat jako příznak hlubšího prolínání IT – zejména umělé inteligence – a ostatních odvětví.

Vozidla se postupně stávají součástí podnikové IT infrastruktury a sbírají obrovské množství dat, která si říkají o využití. Pokud si to uvědomují i tak tradiční firmy, jako je Ford, možná je načase, aby se probudili lídři dalších zavedených odvětví.

HPE a Nimble aneb boj o podnikového zákazníka

Díky akvizici v hodnotě 1,1 miliardy dolarů se Hewlett Packard Enterprise stalo majitelem specialisty na hybridní úložiště kombinující flashové a pevné disky. Toto posílení je příznakem širšího trendu konsolidace trhu podnikových řešení.

Tento trh lze – pokud přivřeme oko – zúžit na souboj dvou obrů: HPE a Dellu. Druhý jmenovaný výrobce má za sebou obří koupi EMC, zatímco HPE v minulosti spíše prodávalo. Nyní se situace mění a HPE se staví do pozice poskytovatele end-to-end portfolia podnikových technologií.

Google a HTC aneb užší propojení SW a HW

Akvizice divize zabývající se vývojem telefonů Pixel měla hodnotu 1,1 miliardy dolarů a vrátila Google na pozici hardwarového výrobce, kterou opustil před čtyřmi lety, když prodal Lenovu svůj podíl v Motorole.

Tato transakce je příznakem toho, že Google cítí potřebu užšího propojení mezi operačním systémem Android a mobilním hadwarem, jinými slovy chce mít větší kontrolu na vývojem. Tento krok lze vnímat jako reakci na úspěchy Applu s integrací pokročilých technologií do iPhonů.

Cisco, Broadsoft a AppDynamics aneb cloud vítězí

Dvě velké akvizice Ciska se týkaly Broadsoftu, který vyvíjí cloudová řešení pro jednotnou komunikaci, a AppDynamics, které nabízí řešení pro monitoring výkonu cloudových aplikací a prevenci jejich výpadků.

Tyto – a nejen tyto – loňské aplikace Ciska vypovídají o pokračujícím posunu směrem k flexibilním cloudovým modelům a zajištění jejich funkčnosti, což je všeobecný trend vlastní nejen Cisku, ale IT odvětví jako celku.

Verizon a Yahoo aneb význam dobré pověsti

Akvizice portálu Yahoo ze strany velkého telekomunikačního operátora je názorným příkladem toho, jak funguje pověst, a jaký dopad může mít špatné zabezpečení. Původní nabídka z roku 2016 činila 4,8 miliardy dolarů, ale Verzion nakonec zaplatil o 350 milionů méně.

Proč? Yahoo se mezitím muselo přiznat k tomu, že se stalo terčem několika úspěšných útoků, v jejichž důsledku unikly osobní údaje o jeho zákaznících. Pokles hodnota o 350 milionů lze vnímat jako relativně milosrdný a svět IT si odnesl důležitou lekci o významu zabezpečení.

Amazon a Whole Foods aneb expanze ambicí

Ptáte se, co tu dělá akvizice řetězce obchodů s potravinami, byť v hodnotě 13,7 miliardy dolarů? V zásadě jde o princip výše uvedené koupě Argo IT ze strany Fordu, jen s obráceným znamínkem. Amazon se pouští do boje s tradičními řetězci na jejich vlastním hřišti.

Dravá expanze, kombinace různých modelů prodeje a otevírání nových kanálů pro získávání dat a integraci s vlastními platformami, jsou pro Amazon příznačné a jde o jeho širší strategii. Uvidíme, na bránu kterého odvětví americký obr zabuší příště.

Intel a Mobileye aneb vidoucí procesory

Velká akvizice izraelské firmy v hodnotě 15,3 miliardy dolarů přinesla Intelu balíček technologií pro autonomní vozidla, které jim umožní analyzovat, lokalizovat a mapovat okolní prostředí pomocí strojového vidění a učení.

Je však nepravděpodobné, že by se chtěl Intel omezit pouze na oblast samořídících aut. Spíše lze očekávat, že si technologie postavené na strojovém vidění najdou cestu do řady dalších segmentů a že budoucí generace procesorů od Intelu budou výrazně „zvědavější“ než ty současné.

Apple a Toshiba aneb rozkvět flashových pamětí

Japonský obr se potýká s finančními problémy a jistě ne s lehkým srdcem prodal své „rodinné stříbro“ v podobě paměťové divize. Kupcem většinového podílu se stalo konsorcium, ve kterém hraje velkou roli Apple, jenž údajně přispěl 7 miliard dolarů z celkových 18 miliard.

Díky této transakci získá Apple – ale také další členové skupiny, mezi něž patří například Dell nebo Seagate – snadnější přístup k žádaným flashovým paměťovým technologiím, které se mají letos zbavit problémů s převisem poptávky a podle analytiků je čeká rozkvět.

Broadcom a Qualcomm aneb neuskutečněný rekord

Ano, z této rekordní akvizice nakonec sešlo, ale přesto si zaslouží zmínku, a to nejen proto, že Broadcom nabídl částku 130 miliard dolarů, což by z rekordní fúze Dellu a EMC učinilo drobný nákup.

Channelworld_ozveny

Qualcomm nabídku odmítl s tím, že je příliš nízká, což však nevylučuje, že se na stole objeví nová a vyšší. Spojení obou výrobců čipů by přineslo výraznou konsolidaci jejich segmentu a mohlo by vést ke spojení jejich technologií a vývoji pokročilejších čipů... a nebo jen k vyšším cenám. Kdo ví.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
Allegro míří na Slovensko, nabídne i zboží českých obchodníků
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
ABSL: Čtyři z pěti center IT a podnikových služeb chtějí více šlápnout do automatizace
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
3D tisk – jaké jsou náklady na 3D tisk?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Své finance můžete řídit kompletně z mobilního telefonu. Jak na to?
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
Synology po roce ocenilo nejlepší české partnery, Aricoma získala double
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci
AMD kupuje Nod.ai, posílí možnosti open source softwaru pro umělou inteligenci